FURS odprl eDavke za uveljavnjanje temeljnega dohodka in oprostitev plačila prispevkov

Rok je 18.4.2020, če želite denar na vaš TRR prejeti do 10.5.2020. Za test, ali ustrezate in ne boste vračali denarja z obrestmi, smo pripravili tudi uporabno Excel tabelo.

Prek eDavkov (spletnih ali mobilnih) lahko samozaposlene osebe, družbeniki, verski uslužbenci in kmetje, ki zaradi epidemije COVID-19 ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu, sedaj uveljavljajo pravico do temeljnega dohodka in oprostitve prispevkov. Posebej bodite pozorni, da imate pred oddajo zahtevka poravnane vse obveznosti do države (ta informacija se prav tako nahaja v eDavkih).


Preverite tudi v tej Excel tabeli, ali imate ustrezen izpad prihodkov - da ne boste denarja potem vračali nazaj!
(bodite pozorni, saj ima Excel tabela dva zavihka - za podjetja in za samozaposlene)

Napotke, povezave in termine za oddajo najdete na tej povezavi FURS-a:
https://www.gov.si/novice/2020-04-14-izjava-za-pridobitev-temeljnega-dohodka-in-oprostitev-placila-prispevkov-je-ze-na-voljo/

V praksi je postopek zelo enostaven. Vpišeš telefonsko številko, 9-krat obkljukaš in izbereš TRR, kamor naj nakažejo denar.

Samozaposlene osebe, družbeniki, verski uslužbenci in kmetje, ki zaradi epidemije COVID-19 ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu, so upravičeni do mesečnega temeljnega dohodka v višini 350 EUR za marec in po 700 EUR za april in maj 2020.

S.p.-jii so oproščeni plačila prispevkov za vsa obvezna socialna zavarovanja za april in maj, ter za prispevke po 13. marcu 2020. Do tega ukrepa niso upravičeni tisti, ki bodo na dan oddane vloge imeli neporavnane zapadle davčne obveznosti. Prispevke za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje v tem obdobju v obe blagajni nakazuje država, pravice se ohranijo.

 

  • Posodobljeno .

Podjetniški inkubator Kočevje
Novomeška cesta 16
1330 Kočevje, Slovenija

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Najdete nas tudi