Nudimo izvajanje tehniški dni (tudi na daljavo) na osnovnih šolah

Učitelji, v kolikor želite popestriti šolski dan vaših osnovnošolcev iz prve triade, ste kliknili na pravo povezavo.

Za vas bomo izvedli poučen in zanimiv tehniški dan (možno tudi na daljavo) s pomočjo KUBO robotike. Vašim mlajšim osnovnošolcem bomo omogočili spoznavanje osnovnega programiranja in prvi stiki z robotiko. Gre za moderen pristop, ker je malo frontalnega nastopa, delo pa v celoti poteka brez računalnika.

 

tehiskidan

 

Cilj tehniškega dne s KUBO robotiko

Cilj tehniškega dne s KUBO robotiko je predvsem spodbuditi zanimanje otrok iz prve triade OŠ za tehniko, tehnologijo in programiranje. Pri tem se učenci naučijo osnovnega logičnega razmišljanja, kako reševati probleme, razvijajo kritično razmišljanje in kreativnost, se učijo govornega nastopa (storytelling), timskega dela in sodelovanja.

 

Način na katerega izvedemo tehniški dan

Izvedemo zanimivo in bogato učno uro, kjer z medpredmetnim povezovanjem otroci skozi igro pridejo v stik s programiranjem in robotiko. Z organiziranjem tehniških dni v prvi triadi osnovnih šol imamo večletne izkušnje. V času pred pandemijo koronavirusne bolezni smo jih izvajali v živo. Kasneje smo se hitro prilagodili novonastali situaciji in se tudi mi preselili na splet, saj ne želimo, da bi bili otroci prikrajšani za tako pomemben delček znanja.

 

Celotna izvedba tehniškega dne je v naših rokah. Poteka z dvema KUBO mentorjema, ki skozi zanimivo in bogato učno uro otroke popeljeta na zanje novo področje tehnologije, programiranja in robotike.

 

Učitelji po potrebi pomagajo izvajacu in poskrbijo, da vsi učenci sodelujejo ter otrokom razdelijo robotke (v primeru izvedbe na daljavo). Pri tem ne potrebuje nobenih predznanj s področja robotike in programiranja.

 

Delo otrok na tehniškem dnevu s KUBO robotiko poteka v parih. Pri tem aktivno sodelujejo skozi celotno trajanje. Pri delu z robotkom se izmenjujejo ter si med sabo razdelijo različne naloge in izzive. Na tehniškem dnevu je lahko prisotnih do 30 otrok iz enega razreda.

V kolikor epidemiološke razmere ne bi dopuščale izvajanja tehniškega dne na šoli, se lahko dogovorimo za izvedbo na daljavo.

V tem primeru je s strani šole potrebno imeti določeno opremo: 

  • kamero, ki bo usmerjena v razred (z njeno pomočjo bomo spremljali delo učencev),
  • mikrofon, ki nam bo omogočil lažjo komunikacijo z učitelji in učenci,
  • ozvočenje, preko katerega nas boste lahko slišali,
  • videoprojektor, na katerem boste spremljali naša podrobna navodila ter seveda
  • dobro internetno povezavo, ki nam bo omogočila nemoteno komuniciranje.

 

Nakup ni pogoj za izvajanje tehniškega dne. V kolikor niste lastnik KUBO robotkov vam jih lahko posodimo mi.

  • V primeru klasične izvedbe jih mentorja prineseta s seboj v razred.
  • V primeru poteka na daljavo, pa vam jih 1 dan pred začetkom dostavimo mi. Tako boste imeli dovolj časa, da si v naprej ogledate vsebino škatle, v kolikor bi to želeli. Za vsa vprašanja bomo ostali dosegljivi na naših telefonskih številkah.

 

Potek tehniškega dne

Tehniški dan izvedemo s pomočjo osnovnega KUBO paketa. Začne se s predstavitvijo robotike in programiranja. Najprej se pogovarjamo o sami robotiki in za kaj je uporabna. Razložimo kaj je programiranje. Sledi predstavitev vsebine KUBO robotka in njegove uporabe. Preden otrokom razdelimo KUBO pakete jih najprej podučimo tudi o rokovanju z njim. Po tem pričnejo z delom. Najprej opravljajo manj zahtevne naloge, katerih težavnost počasi stopnjujemo. Prilagojeno razumevanju posamezne skupine, le-tej postavljamo nove programske izzive.

Končni rezultati izvedbe tehniških dni zelo podobni: navdušeni otroci, ki radovedno opazujejo, pozorno poslušajo, z zanimanjem preizkušajo in sodelujejo ter pri tem osvajajo zametke programerskih znanj.

Naj vam zaupamo skrivnost - opazili smo, da se pri izvedbi tehniškega dne ne zabavajo le otroci, temveč tudi učitelji, ki z otroško vnemo in nasmehih na obrazih zadovoljno sodelujejo pri izvedbi.

 

Trajanje tehniškega dne

Nudimo več možnosti trajanja tehniškega dne z različnimi časovnicami:

  • 4 šolske ure, v primeru, da ga izvedemo le v enem razredu,
  • 2 šolski uri, v primeru, da ga izvedemo v dveh razredih ločeno,
  • 1 šolska ura, v primer da ga izvedemo štirih razredih ločeno.

 

Stroški tehniškega dne

Za pripravo ponudbe za izvedbo tehniškega dne nam prosimo pišite ali nas pokličite. Za točen izračun bomo potrebovali sledeče podatke: ime in naslov vaše šole ter število razredov in število učencev glede na razred.

 

S pomočjo KUBO robotike otroke spoznavamo z izzivi prihodnosti

Podjetniški inkubator Kočevje že več let nudi izvajanje tehniških dni na slovenskih osnovnih šolah. Smo mnenja, da trenutni šolski sistem premalo spodbuja tehnična znanja, ki bodo osnova za 21. stoletje. Učencem so v večini primerov programiranje, procesno mišljenje in robotika povsem neznana področja. Večina se s tem nima priložnosti srečati doma, zato se njihovo zanimanje za tehnologije oddaljuje. Posledice tega pa so, da se učenci ne odločajo toliko za tehnične poklice, saj imajo premalo znanja in predvsem priložnosti spoznavanja tekom učnega procesa.

Zavedati se moramo, da industrija 4.0 predstavlja prihodnost poklicev naših otrok. Čez 15 let bodo to znanja, brez katerih odrasla oseba tako rekoč ne bo več ‘funkcionalno pismena’. Zato je nujno potrebno dopolniti izobraževanje otrok že danes.

Začnete lahko s preprosto KUBO robotiko, ki je eden od ključev, s pomočjo katerega lahko osnovnošolcem prve triade približamo nove tehnologije in jih opolnomočimo za življenje.

 

Veselimo se sodelovanja z vami.

KUBO Slovenija in Podjetniški inkubator Kočevje

 

Kontaktni osebi:

Adem Ibrahimović:     GSM: 031 522 379, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Tina Južnič:                GSM: 041 205 195, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Podjetniški inkubator Kočevje
Trata XIV 6a
1330 Kočevje, Slovenija

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Najdete nas tudi