KUBO in festival Speculum Artium

V Delavskem domu Trbovlje je od 17. do 19. oktobra 2019 že enajsto leto zapored potekal mednarodni festival novomedijske kulture SpeculumArtium. Letos so se organizatorji odločili, da bodo svoj fokus usmerili v virtualne svetove in 3D okolja. Podjetniški inkubator Kočevje se je predstavil s KUBO robotiko za prvo triado osnovnih šol.

Obiskovalci, med katerimi je bilo tudi veliko število otrok, so imeli priložnost videti in preizkusiti številne zanimive projekte. Eden od nosilnih projektov letošnjega leta je bil BrainComputerHackhaton, prvi tovrstni dogodek v Sloveniji. 

Svojevrstno izkušnjo je predstavljal projekt Tree, katerega avtorja sta ameriška umetnika Milica Zec in Winslow Porter. Projekt je predstavil nove tehnologije in 3D okolja, s katerim sta predstavila aktualno tematiko o zaščiti okolja in klimatskih spremembah. S pomočjo 3D okolja, haptičnih vmesnikov in zvočnih efektov sta nas umetnika prestavila v položaj drevesa v tropskem deževnem gozdu.

Virtualni svet je obiskovalcem približala tudi britanska umetnica NicolaPlant, s projektom Parallax, ki preko zaznavanja gibanja in mimike posameznika, njihove misli deli z ostalimi obiskovalci. 

Poleg tujih virtualnih umetnikov pa je festival gostil tudi domače novomedijske ustvarjalce, tako sta se letos predstavila Saša Nemec, s projektom Inside/Outside ter Boštjan Čadež, z VR inštalacijo PD4.

Med številnimi povabljenimi udeleženci je bil letos tudi Podjetniški inkubator Kočevje. Na povabilo Delavskega doma Trbovlje so s svojimi KUBO roboti, predvsem mlajši generaciji, pokazali, kako se lahko začneš učiti osnove programiranja in robotkanja, brez kakršnekoli uporabe računalnikov, tablic ali pametnih telefonov. 

Podjetniški inkubator Kočevje
Trata XIV 6a
1330 Kočevje, Slovenija

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Najdete nas tudi