Avtor

Andrej M.

Datum objave

20. 01. 2022


Osnove finančnega poslovanja za startup podjetnike

Finančno upravljanje ni le vodenje knjig in stanje na računu

Vsak podjetnik ali podjetnica začne s sanjami in idejami o svojem podjetju. Vendar pa vsi potrebujemo kapital, da te sanje in ideje uresničimo. Večina se ob ustanovitvi podjetja sooča z začetnimi investicijami in zagonom delovanja. Dejstvo je, da nobeno podjetje ne more biti uspešno brez denarja (prihodkov), zato moramo kot lastniki podjetja razumeti pomen denarnih tokov, prihodkov in odhodkov. Poleg tega pa moramo zelo dobro razumeti, kako pozneje služiti in kako upravljati z denarjem, da ohranimo in zagotovimo uspeh svojega podjetja.

Ali dobro veste kdaj vam bo zmanjkalo denarja?

Finančno upravljanje je ključni element vsakega malega ali velikega podjetja in pomeni več kot le vodenje knjigovodstva ali uravnoteževanje bančnega računa. Pogosto se raje usmerimo na aktivnosti, v katerih smo dobri, ali celo odlični kot so prodaja ali izdelava, do težav pa prihaja pri soočanju z finančnim upravljanje poslovanja, zato se temu raje izognemo.


Kako bomo vedeli, ali bo podjetju zmanjkalo čez pol leta denarja, kljub temu, da poslujemo z dobičkom? Ali smo postavili pravo kalkulacijo cene, poslujemo z pravo maržo s katero ustvarjamo dobiček, ta pa nam omogoča investicije v novo opremo, nove poslovne prostore? Ali bo nova investicija opravičila vložena sredstva in kdaj se nam bodo ta sredstva povrnila? To so vprašanja na katere moramo poznati odgovore. Dejstvo je, da mora vsako podjetje uspešno poslovati, če želi biti uspešno. Finance vplivajo na skoraj vse, kar podjetje počne, in jih je potrebno obravnavati kot najpomembnejši element.

Kako pomembno je redno spremljanje številk?

Velikokrat se srečujem z podjetniki, ki si postavljajo finančne cilje in kazalnike za obdobje enega leta in petih let. Moje vprašanje se takrat postavi, kako lahko uspešno posluje podjetje na koncu leta, če nimamo pregleda poslovanja za četrtletno in polletno obdobje? Cilje prodaje in nadzor nad stroški lahko dosežemo, le če imamo reden pregled nad njimi in se prilagajamo glede na finančna poročila. Ciljev prodaje ne dosežemo v prvi polovici leta, vendar tega podatka nimamo. Kako bomo popravili prodajo do konca leta? Ta podatek moramo imeti pravočasno in prilagoditi svoje poslovanje, da bomo uresničili svoje cilje.


Finančno upravljanje zahteva veliko količino informacij, ki jih je treba zbrati in analizirati. Finančne potrebe katerega koli podjetja se stalno spreminjajo. Stroški proizvodnje ali storitev se povečujejo, stroški dostave se spreminjajo, stroški zaposlenih se povečujejo.

Vsaka sprememba pomeni, da je treba ponovno preučiti naše finančne potrebe.

Finančno upravljanje ni aktivnosti »naredi ali pusti«, ampak jo je treba izvajati stalno in redno. Samo tako boste vedeli kaj ste zaslužili in kaj ste porabili. To pomeni, da boste manj verjetno naleteli na finančne težave in boste lahko poravnali obveznosti podjetja.


Stara modrost pravi, da za ustvarjanje denarja potrebujemo denar (ang. You need money to make money) in je absolutno pravilna. Ravno zato je potrebno poslovnim financam nameniti največ pozornosti. Na Podjetniškem inkubatorju Kočevje s tem razlogom organiziramo izobraževalne delavnice na katerih se lahko naučite, kako bolje voditi svoje podjetje. Na voljo pa vam je tudi osebno svetovanje, mentoriranje ali ekspertno svetovanje znotraj javnega poziva #razvijpotencial, ki ga najdete na spletni strani Inkubatorja. Zato se naročite na naše novice in nas spremljajte na Facebooku ali pa se kar oglasite pri nas na kavi.


V okviru projekta SIO-KOCEVJE-2020-22, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, izvajamo aktivnosti: Promocijsko-motivacijski dogodki, Informiranje in svetovanje, Tematski dogodki, Mentorski program, Svetovanje ekspertov. Podjetniške delavnice in intervjuji so del teh aktivnosti.

Podjetniški inkubator Kočevje
Novomeška cesta 16
1330 Kočevje, Slovenija

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Najdete nas tudi