Išči

Kamp K3 – živahno prizorišče ustvarjanja za mlade

Že četrti K3 (Kamp Kreativnosti Kočevsko) je potekal med 4. in 8. julijem 2022 na Podjetniškem Inkubatorju Kočevje in Ljudski Univerzi Kočevje. Poskrbel za ustvarjalen in nepozaben začetek šolskih počitnic.

Več kot petdeset mladih radovednežev je na osmih različnih delavnicah odkrivalo nova znanja pod strokovnim okriljem mentorjev, poleg pa se še učili medsebojnega sodelovanja, strpnosti in vztrajnosti. Glede na izkazano željo po kreiranju se za prihodnost naših krajev res ni za bati.

Ekipa video produkcije se je takoj prvi dan lotil priprave studia in scene za snemanje podkasta.
Pod vodstvom Aljaža Celarca so nato nato cel teden pripravljali scenarij, snemali intervjuje, montirali in urejali posnetke za končno 15-minutno video predstavitev dogajanja na kampu.

Cveto Kunešević in Jaša Bukovec sta vodila polno zasedeno delavnico 3D modeliranja. Od skice in 3D modela do izdelave končnega izdelka so na koncu predstavili uporabne lesene predmete: zvočnike, stojala za telefone, stenske ure, luči in celo leseni tok za katano.

Mlajši oboževalci LEGO WeDo kock so spoznavali cestni, letalski in pomorski promet. Z mentorjem Ademom Ibrahimovićem so gradili mesto in iskali najhitrejše načine prevoza tovora od ene do druge lokacije. Naprednejša ekipa robotkarjev, LEGO Spike, se je pod mentorstvom Kaje Ferenc lotila izdelave hodečih, gugajočih in vozečih se robotkov. Robot Spike in opica Luigi sta bila osrednja lika zasnove zgodbe.

Bodoči programerji so si zadali zanimiv izziv. Mentor Haris je dal pobudo, da poskusijo razviti malo bolj kompleksno igrico, kjer bo uporabljena tehnologija obogatene resničnosti oz. AR (ang. Augmented Reality). Verjetno ne rabimo posebej poudarjati, da je bila odločitev sprejeta soglasno.

Medtem ko so se v učilnicah in za računalnikih porajali projekti s pomočjo novih tehnologij, se je v pritličju inkubatorja dobesedno nekaj kuhalo. Mali mojstri kuhanja niso imeli časa za odlašanje – z mentorjema Aleksandrom Gotovcem in Alešom Kovačičem je bilo potrebno poskrbeti za slastno kosilo za vse udeležence kampa. Hitro so se naučili, katere so glavne sestavine odlične kulinarike: dobra organizacija, učinkovita izvedba ter kot končni rezultat okusen in zdrav krožnik s prijazno postrežbo.

Novost letošnjega K3 kampa sta bili delavnici na Ljudski Univerzi Kočevje, K3 Junior za mlade od 6 do 9 let ter uporabna italijanščina za počitnice v Italiji.

Najmlajši so z mentorico Natašo Zamida spoznavali zvoke, ki jih lahko naredimo z lastnim telesom in izdelovali ‘ocean drum’ - morski boben. Ustvarjalni del so kreativno prepletli s KUBO robotiko pod mentorstvom Tine Južnič. Robotek KUBO jih je popeljal skozi poučno izkušnjo, ki jim je predstavila osnovne računalniškega mišljenja.

Prvo jezikovno delavnico je v sklopu K3 kampa vodila mentorica Anamarija Petelin, ki je mlade učila osnov italijanščine. Med učenjem jezika so raziskovali in spoznavali bogato italijansko kulturo in se lotili izdelave priročnika o Italiji.

Vzeli smo si tudi kanček premora od dela na projektih in v sredo preživeli nepozaben dan v divji naravi Kočevskega jezera. Člani Društva za gozdovništvo in preživetje v naravi pod vodstvom Mihe Ogorelca so pripravili enkratne delavnice preživetja v naravi. Udeleženci K3 so spoznali, kako zakuriti ogenj s kresilom, prepoznati sledi živali in katere so užitne rastline, ki jih najdemo na travniku. Uprizorili smo tudi prave gladiatorske igre in se zabavali ob streljanju z lokom in plavanju v jezeru.

Zadnji dan kampa je bil še posebej pester. Nastal je vrvež – potrebno je bilo dokončati projekte za popoldansko zaključno predstavitev za starše. Uspešno so se soočili s zadnjimi stresnimi izzivi in na koncu ponosno poželi val navdušenja za predstavljene izdelke. Za zaključek je kuharska ekipa udeležence, starše, mentorje in organizatorje pocrkljala z osvežilno italijansko sladico.

Ekipa Podjetniškega Inkubatorja Kočevje vas vabi k ogledu fotografij mladih ustvarjalcev na Facebook strani inkubatorja

 

 

Prijavite se na inkubatorjeve e-novice:

Nismo eni tistih, ki vam redno polnijo vaš inbox.
Od nas boste prejeli novice približno enkrat na dva tedna.

Podjetniški inkubator Kočevje
Novomeška cesta 16
1330 Kočevje, Slovenija

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Najdete nas tudi