Išči

Na iPlace hekatlonu mesta Kočevje zmagal projekt Agora

Na hekatlonu Kočevje, mesto prihodnosti, ki je potekal v okviru mednarodnega Urbact projekta iPlace, so sodelujoči aktivni prebivalci in prebivalke Kočevja pripravili šest različnih predlogov projektov za razvoj mesta.

Končni zmagovalec je le en, a je projekt zasnovan na način, da lahko pod svojo streho združi različne aktivnosti. Zato smo organizatorji prepričani, da bodo priložnost za pilotno realizacijo v nekoliko manjši in drugačni obliki lahko dobili vsi predlogi, ki so nastali na hekatlonu. Ta pa se je odvijal v mesecu aprilu, na Podjetniškem inkubatorju v Kočevju (s pomočjo aplikacije za spletno druženje).


Cilj hekatlona je bil na podlagi zaznanih izzivov našega mesta pripraviti konkretne predloge, ki so izvedljivi tudi v obliki testnega projekta urbane lokalne skupine, za kar so sredstva zagotovljena v okviru iPlace programa. Strokovna komisija, v sestavi Edin Lakič, Maja Simoneti, Marjan Kočila in Vesna Malnar Memedovič, je ob zaključku hekatlona tako izbirala med zelo različnimi projekti, naloga pa ni bila lahka, saj imajo prav vsi predlogi potencial za razvoj.


Skupine so tako predstavile šest različnih predlogov: mladinski center s programom za najstnike, zeliščna trgovina s promocijo domačih zeli, razigralnica s ponudbo igrivega prostora za otroke, medgeneracijski center, program vključevanja gozda in lesa v izobraževalni proces in projekt skupine Agora za nadgradnjo nerabljenih odprtih javnih površin. Slednji je bil po mnenju komisije tudi najbolj prepričljiv oziroma najbolj zanimiv za izvedbo v našem mestu, hkrati pa se predvideva tudi največji vpliv na mesto in za vse uporabnike mesta. Največje število točk je pri glasovanju sodelujočih na hekatlonu zbral predlog mladinskega centra, ki ga oblikujejo in z vsebinami zapolnijo mladi sami. Projekt urejanja javnih površin skupine Agora je bil uvrščen tik za njim in tako skupno zasedel končno prvo mesto.

 

hekatlon vmesna

Projekt skupine Agora bo v naslednjih mesecih podrobneje razdelan in pripravljen za izvedbo v obliki pilotnega projekta, v osnovi pa gre za program oživljanja mesta z izvedbo več akcij, ki se med seboj povezujejo in dopolnjujejo, kor je na primer aktivnejše povezovanje in koordiniranje društev in drugih organizacij, ki delujejo v javnem prostoru, vzpostavitev zemljevida in kategorizacije javnih prostorov ter hkrati tudi oživitev praznih površin in prostorov v mestu. Projekt izboljševanja javnih površin bi tako lahko v nadaljevanju deloval kot povezovalec tudi za druge projekte, iz hekatlona. Hkrati pa bo dopolnjeval tudi projekt Vsi v mesto (podprt s strani Občine Kočevje), ki se iz nekoliko drugačnega vidika prav tako osredotoča na oživljanje jedra mesta.


O napredku projekta iPlace in Agora vas bomo z veseljem podrobneje obveščali v nadaljevanju. Ker zagnanih posameznikov, ki željo soustvarjati mesto, ni nikoli dovolj, bomo veseli vseh, ki bi se nam želeli pridružiti v urbani lokalni skupini, ki bo delala na realizaciji projekta. Javite se nam lahko na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali pa nam pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Prijavite se na inkubatorjeve e-novice:

Nismo eni tistih, ki vam redno polnijo vaš inbox.
Od nas boste prejeli novice približno enkrat na dva tedna.

Podjetniški inkubator Kočevje
Trata XIV 6a
1330 Kočevje, Slovenija

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Najdete nas tudi