Išči

Otvoritev novega Podjetniškega Inkubatorja pomemben korak za lokalni razvoj

Pospeševanje podjetništva in gospodarskega razvoja občine, regije in države je v prvi vrsti Inkubatorjeva vizija. Seveda, če ga jemljemo kot subjekt. A ta je mnogo več kot le to. Je skupnost, družina in pomemben člen pri premiku miselnosti lokalnega okolja.

V »njem« kar kipi od inovativnih idej in visoko zastavljenih ciljev. Od ambicioznih posameznikov, izkušenih podjetnikov do strokovnih delavcev, ki svoje delo opravljajo s srcem. Naj se sliši še tako klišejsko, v tem je veliko resnice. Znotraj debat ob kavici pa se odvija en kup izmenjav izkušenj in idej ter želja po premiku.

Vse to bi bile le besede na papirju človeka, ki se rad izraža s pisanjem, če se ne bi v zadnjih petih letih v Podjetniškem Inkubatorju v Kočevju zgodil konkreten premik in bi to dokazovale številke. Ne le, da se je s pomočjo delovne vneme celotne ekipe, ki danes s priključitvijo Ljudske univerze šteje že prek 21 članov, pridobilo že slaba dva milijona EUR povratnih in nepovratnih sredstev za start up podjetja, ampak se je zgodilo še veliko več kot to. Celotna skupnost ljudi je zgradila prav posebno harmonično vez, ki mimogrede z veseljem sprejme nove, podobno-misleče posameznike ali ekipe.

Leta 2018, ko se je Inkubatorju Kočevje pripojila še Ljudska univerza Kočevje, je ta štel že preko trideset inkubirancev. Z rednim povečevanjem inkubiranih podjetij pa je tudi rasla potreba in povpraševanje po dodatnih poslovnih prostorih. Ravno s tem namenom, se je Občina Kočevje odločila za gradnjo novega inkubatorja, saj so želeli omogočiti lokalnemu gospodarstvu še kako potrebne poslovne prostore za delovanje in razvoj podjetij.

Novi inkubator      

 

Konec leta 2020 je bila slabih dva milijona evrov vredna investicija dokončana. V novi stavbi inkubatorja se tako danes na 1600 kvadratnih metrih razprostira šest proizvodnih prostorov, sedem pisarn, predavalnica in sejna soba, prostor za sodelo, laboratorij za nove tehnologije, računalnica ter dve večji večnamenski dvorani. 

Kot zanimivost se je izkazal tudi razpisani javni poziv za potencialne najemnike, ki je bil napolnjen v trenutku, kar je najboljši dokaz, kako potrebni so bili novi poslovni prostori, ne samo za Inkubator ampak tudi za podjetnike. Veliko je tudi t.i. virtualnih inkubirancev, ki ne potrebujejo poslovnega prostora, ampak strokovno podporo in pomoč inkubatorja pri razvoju posla.

Čeprav so novi prostori trenutno še »veliki prostori, ki odmevajo«, se bo to kaj kmalu spremenilo. V naslednjih tednih se bodo ekipi Podjetniškega inkubatorja in trem najemnikom pisarn (Naturalloghouse, MOXIE, Ines Jarc s.p. in ekipe DUAVIZ) pridružili še Ismart Biometrics, pisarna dveh socialnih podjetij - Zadruga Zakladi Kočevske in Festivala lesa, pivovarna Brewwood, kmetija Kocjančič ter Inna Fashion, ki svoje poslovanje premika na splet.

Danes je sicer v Podjetniškem inkubatorju Kočevje 38 inkubiranih podjetij. Na javni poziv #razvijpotencial2021, na katerega se lahko javijo podjetja z inovativno poslovno idejo, se je v letu 2021 prijavilo 32 poslovnih idej, kar je tudi svojevrsten dokaz, da se gospodarstvo v Kočevju hitro razvija in raste.

In prav zato lahko z lahkim srcem in ponosom rečemo, da otvoritev nove poslovne stavbe Podjetniškega inkubatorja Kočevje ni le novica iz rumenega tiska, ampak resnično pomemben korak za lokalno gospodarstvo in lepši jutri za generacije, ki prihajajo.

Spoznajte srce Podjetniškega inkubatorja Kočevje >>

Prijavite se na inkubatorjeve e-novice:

Nismo eni tistih, ki vam redno polnijo vaš inbox.
Od nas boste prejeli novice približno enkrat na dva tedna.

Podjetniški inkubator Kočevje
Trata XIV 6a
1330 Kočevje, Slovenija

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Najdete nas tudi