Išči

Rok Fabjan: Slovensko – brazilski lovec na kavo

Vsak dan si vsak od nas z užitkom privošči skodelico črne oziroma kot radi rečemo turške kave ali pa brezkofeinske, kave iz avtomata,… Vsem tako poznan omamen vonj in okus, nekaj vsakdanjega, pa vendar neznanega. Ste vedeli, da najboljša kava raste v Etiopiji? In da je kava v bistvu sadež v obliki češnje, kjer se v notranjosti skrivata dva zrna? Ste slišali za lovce na kavo?

Rok Fabjan, doma iz Črnomlja, ki že nekaj let živi v Braziliji, je lovec na kavo. “Lovec na kavo”, hudomušen izraz, ki pomeni le to, da Rok po brazilskih plantažah išče dobro kavo in jo naprej prodaja po Evropi, največ na Madžarsko, Hrvaško in Slovenijo. 

V sredini junija je v KCK potekalo srečanje in druženje ob pitju različnih okusov kave z Rokom Fabjanom, ki ga je organiziral Podjetniški inkubator Kočevje, kjer so obiskovalci izvedeli veliko zanimivega.

Rok se je v Brazilijo iz Črnomlja preselil, ker je njegova žena Brazilka. Sprva nista razmišljala o tem, da bi tam ostala, dokler ni začel posel s kavo in spoznal, da mu je to delo všeč. Ukvarja se namreč s trgovanjem s kavo. Za svoje naročnike poišče in kupi primerno kavo, nato poskrbi za prevoz kave od kmeta do vrat kupca. “Kava je ena taka kompleksna stvar. Če jo hočeš prodati, moraš o njej vedeti praktično vse,” je povedal Rok Fabjan.  

Povprečna temperatura za rast kave mora biti nad 20 stopinj Celzija.Višje kot raste kavamanj ima škodljivcev, ki jo uničujejo, in s tem manjšo vsebnost kofeina. Običajno raste na 1.200 metrih nadmorske višine. Najbolj znani vrsti sta arabika in robustaRobusta je lažja za pridelovanje, saj na enem hektarju dozori enakomerno do 200 vreč kave, medtem ko arabika ne dozoreva istočasno in jo je potrebno večkrat pobrati, pa tudi količinsko je pride manj. Različne vrste kavovcev dajejo različne plodove, kar se izraža tudi v okusu kave. Na razlike poleg vrste vplivajo tudi klimatske razmere ter podlaga, na kateri rastejo rastline. Poleg teh dejavnikov na okus kave vplivajo tudi način obiranja, obdelave zrn, skladiščenja in transporta. 

Pojasnil je tudi, da je trgatev izredno težko delo, saj kmetje delajo od šeste ure zjutraj do čiste teme. 

Kljub temu, da je Brazilija največja izvoznica kave na svetu, pa je pitje le-te tam precej drugačno kot smo ga vajeni pri nas. “V Braziliji se pije filter kavo. To pomeni, da je v vrečki kava, ki jo preliješ z vročo vodo. Podobno kot čaj . Tam skuhajo kavo in jo natakajo iz vrčev. Od začetka mi to ni bilo všeč, pravzaprav mi je bilo precej čudno. Sčasoma pa sem se navadil,” pove Rok in še doda, da je tam precej smešno, če nekomu rečeš, če gresta na kavo. Medtem ko imamo pri nas v Sloveniji zelo radi ta trenutek “pitja kave” kot družabni dogodek.

Prijavite se na inkubatorjeve e-novice:

Nismo eni tistih, ki vam redno polnijo vaš inbox.
Od nas boste prejeli novice približno enkrat na dva tedna.

Podjetniški inkubator Kočevje
Trata XIV 6a
1330 Kočevje, Slovenija

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Najdete nas tudi