Išči

Nagrade ZLATA ŠAPA 2021 podeljene, a to je šele začetek

V novembru in decembru 2021 smo na Podjetniškem inkubatorju intenzivno iskali najbolj perspektivna mlada podjetja in podjetniške ideje Kočevja. Na prvem izboru smo dobili 5 finalistov, tri v kategoriji startup podjetnik in dva v kategoriji potencialni podjetnik. Na zaključnem dogodku oziroma podelitvi nagrad smo 22. decembra s pomočjo komisije izbrali tri najboljše. Bio sveži sekljani česen, Potepnica z integriranim nožem in čili omake so vse najbolj prepričale.

Nekaj podobnega smo na inkubatorju izpeljali že dvakrat v zadnjih petih letih. Tokrat smo se odločili za bolj »prijemljivo« ime, ZLATA ŠAPA. Cilj te je, da pride v roke najbolj perspektivnih podjetnikov, ki za svojo idejo ali posel dihajo. Ni toliko pomembna inovativnost in drugačnost, kot želja, podjetnost in dolgoročni cilji. Miselnost in želja podjetnika sta tisti, ki ga bosta pripeljala do uspeha. Mi pa smo tu zato, da jim pomagamo na spolzki poti začetniških težav. Z Inkubatorjevimi 4x4 delavnicami smo jih zato najprej pripravili na dobro predstavitev pred komisijo. Slednja je pri določenih opazila izrazito željo in dobro pripravljenost. Pet najboljših se je skupaj z nami podalo še na intenzivno snemanje promocijskih videjev, ki si jih lahko ogledate na našem Youtube kanalu.

Kaj pa zmagovalci? Zmagovalci so za nas vsi. S prijavo na natečaj so morali čez noč sprejeti marsikatero odločitev. Nekatere izmed teh so bile dobre, nekatere manj. Pod pritiskom se včasih zgodijo tudi čudeži, če malce pretiravam. Kakorkoli že, trije izmed vseh enajst sodelujočih na prvem izboru so očitno izbrali prave odločitve. Prvo mesto v kategoriji startup podjetnik je prejela Polona Šterk, ki je prepričala s svojim bio svežim sekljanim česnom v 210 gramski steklenički, ki zdrži v hladilniku do enega leta. Rešuje problem lupljenja, sekljanja in konec koncev shranjevanja česna. Z žličko njenega produkta imamo na primer tržaško omako pripravljeno v minuti. S partnerjem Jurijem prisegata na ekološko predelavo in imata visoke standarde pri postopku izdelave produktov in se želita širiti.

Druga nagrada v kategoriji startup podjetnikov je šla v roke Anžetu Koboli, ki je že dobro poznan po tradiciji oblikovanja masivnega lesa. Potepnica je lesena dila za rezanje, priročno oblikovana, z dodanim integriranim nožem. Rešuje prostorsko stisko pohodniškega nahrbtnika in je unikaten izdelek. Anže se tu ne ustavlja, saj si želi izdelek nadgraditi. Se že veselimo. Ostala je še nagrada v kategoriji potencialni podjetnik. Ta je šla v roke Ninu Novaku, ki izdeluje izvrstne čili omake in olja. Ponašajo z visoko vsebnostjo čilijev, ki jih gojijo sami in se predvsem lahko pohvalijo z edinstvenimi okusi omak, pri katerih ne prevlada pekočnost. Produkti niso hit le v lokalnem okolju, ampak že osvajajo tujino.

269949812 2029021023928915 9013134974129115294 n

Omembe vredna sta še dva finalista, ki sta sicer ostala brez nagrade, a se zavedata, da se na ekipo inkubatorja vedno lahko obrneta. Aleksander Gotovac in njegova prva mobilna ulična kuhinja BIG BEAR z gurmanskimi smash burgerji bodo zagotovo hit. Potrebe na trgu se spreminjajo in trenutna situacija je prava, da jo Aleksander izkoristi in v to, da jo bo, sploh ne dvomimo. Za nagrado sta se potegovali tudi Ljubica Štefanič in Urša Štefanič Mlakar, mama in hči. Ljuba je v Kočevju kar dobro poznana zaradi svojega znanja in ljubezni do zelišč. Z Uršo sta prišli na odlično idejo – čokolado z zelišči. V zelo kratkem času sta izdelali mlečno čokolado z meto in belo čokolado s sivko. Zapakirali sta jo v lično embalažo, obe pa je moč že kupiti v lokalnih trgovinicah. Njuna domišljija ne pozna meja. Presenetljivo pa je čokolada zaradi zelišč manj sladka in poskrbi za to, da poleg užitka poskrbimo malce tudi za zdravje.

ZLATA ŠAPA je finalistom po njihovih besedah prinesla številna povpraševanja in boljšo prepoznavnost v lokalnem okolju. Sami pa so jo še bolj izkoristili, saj so v kratkem oblikovali lično decembrsko darilo, kjer so zapakirali vse izdelke finalistov v pravo pravcato »Kočevsko culo«. Podjetno, ni kaj.

Kaj sedaj? Kljub vloženem trudu je to šele začetek. Denarna nagrada, nagrada v obliki mentorstva in svetovanja, koraki naprej, planiranje, iskanje partnerjev, prostorov, organizacijsko-pravno oblike in tako naprej. Kako bodo dosegli kupce, bodo uspešno prodrli na trg? Bomo videli. Vabljeni da jih podprete in spremljate dogajanje tudi na naši Facebook strani inkubatorja.

Za nas, ekipo Podjetniškega inkubatorja, pa je tu še en izziv - ZLATA ŠAPA 2022. Tokrat jo bomo pričeli že mnogo prej, predvidoma spomladi in zaključili jeseni. Ja, to je že poziv vsem startup podjetjem in potencialnim podjetnikom, da se že danes oglasite pri nas in se na natečaj dobro pripravimo ter skupaj pustimo nove, uspešne zgodbe za seboj. Nagradni natečaj je bil izpeljan v okviru programa SIO-KOCEVJE-2020-22 in s podporo Občine Kočevje.

Prijavite se na inkubatorjeve e-novice:

Nismo eni tistih, ki vam redno polnijo vaš inbox.
Od nas boste prejeli novice približno enkrat na dva tedna.

Podjetniški inkubator Kočevje
Trata XIV 6a
1330 Kočevje, Slovenija

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Najdete nas tudi