Startup vikend Kočevje 2016 in dve nagrajenki

Nagrajenki natečaja za Najboljšo podjetniško idejo v občini Kočevje za leto 2016 sta bili Nataša Škufca in Klavdija Höferle.

Start up vikend je bil namenjen vsem posameznikom in skupinam, ki imajo idejo in jo želijo znotraj natečaja razviti in plasirati na trg končno storitev oziroma izdelek. Startup vikend je bil namenjen tudi vsem, ki si želijo aktivno sodelovati pri razvoju idej (kar ni nujno, da imajo svojo idejo) ter spoznati sodobne poslovne prijeme, ki so potrebni na začetku poslovne poti. Idejo je lahko prijavil kdorkoli, tudi tisti, ki ne prebiva v Kočevju, bo pa potrebno nagrajene poslovne ideje realizirati v občini Kočevje v okviru podpornega okolja Podjetniškega inkubatorja Kočevje.

Glede na to, da smo vedeli za kakšne poslovne ideje gre, smo na podlagi tega povabili na start up vikend tudi strokovnjake. Za primer lahko vzamem kul+chair, ki je bil namenjen javni in zasebni uporabi. S tem razlogom smo povabili kot zunanji strokovnjakinji krajinsko arhitektko in lastnico SPA centra, da sta lahko ponudila razvijalcem idej edinstven vpogled v problematiko. Za vsako idejo smo se potrudili pripeljati čim višje številno strokovnjakov oz. tistih, ki se jih ideja dotika posredno ali neposredno. Tako je bilo z vsemi skupaj udeležencev na startup vikendu dobrih 30.

2016-Koceje-startup-vikend-01
2016-Koceje-startup-vikend-02
2016-Koceje-startup-vikend-03
2016-Koceje-startup-vikend-04
2016-Koceje-startup-vikend-05
2016-Koceje-startup-vikend-06
2016-Koceje-startup-vikend-07
2016-Koceje-startup-vikend-08
2016-Koceje-startup-vikend-09
2016-Koceje-startup-vikend-10
2016-Koceje-startup-vikend-11
2016-Koceje-startup-vikend-12
2016-Koceje-startup-vikend-13
2016-Koceje-startup-vikend-14
2016-Koceje-startup-vikend-15
2016-Koceje-startup-vikend-16
2016-Koceje-startup-vikend-17
2016-Koceje-startup-vikend-18
2016-Koceje-startup-vikend-19
2016-Koceje-startup-vikend-20

Nataša Škufca je šivilja in oblikovalka unikatnih modnih oblačil in dodatkov pod blagovno znamko Drobižki. Njene kreacije nosijo predvsem otroci in odrasle ženske nestandardnih mer. Oblačila izdeluje po naročilu in gre za unikatne zasnove po modnih trendih z izredno kakovostno izdelavo ob uporabi naravnih materialov. Svojo poslovno idejo želi v prihodnje nadgraditi, odpreti lastno prodajalno s šivalnico, kjer bo prostor tudi za učenje šivanja v majhnih skupinah. Sodeluje tudi s slovenskim modnim oblikovalcem Petrom Movrinom.

Klavdija Höferle se je prijavila s poslovno idejo Inštitut za razvoj igrač. Njen cilj je ustvariti platformo za mreženje razvijalcev, izdelovalcev, oblikovalcev in prodajalcev otroških igrač z namenom skupnega trženjskega nastopa. Na idejo je prišla zaradi lastne izkušnje. S partnerjem sta izdelala otroško, leseno igračo, ki je bila tudi nagrajena v Italiji, vendar sta na poti spoznala s kupom težav. Ko sta iskala odgovore in pri tem kontaktirala tudi druge izdelovalce igrač, je Klavdija spoznala, da manjka centraliziranost informacij in povezanost med majhnimi razvijalci in proizvajalci igrač.

Igračo sta oblikovala, kasneje pa sta le s težka poiskala nekoga, ki bi to igračo izdelal, spoznala, kakšni so predpisi glede varnosti igrač, kako to igračo tržiti in tako dalje. Inštitut za razvoj igrač bi vse te težave ustvarjalcem odpravil in jim pomagal po enostavni in hitri poti do lastnega razvoja in prodaje igrač.

Nagradi za Najboljšo podjetniško idejo v občini Kočevje za leto 2016 sta bili dve, vsaka po 2.500 EUR. Nagradi lahko uporabijo po vavčerskem sistemu za zunanje storitve, s katerimi bosta lahko uresničili svojo podjetniško idejo pod okriljem Podjetniškega inkubatorja Kočevje. Prijavljenih je bilo šest poslovnih idej, pet pa se jih je udeležilo Startup vikenda Kočevje 2016. Tam so prijavljene ideje dodelali, jih testirali, se pogovarjali s strokovnjaki iz posameznih področij ter s pomočjo mentorjev pripravili končno predstavitev. Komisijo je sestavljalo pet članov. Dva ugledna kočevska direktorja (1. in 3. največjega podjetja v občini), industrijski oblikovalec, predstavnica Občine Kočevje in predstavnik Podjetniškega inkubatorja Kočevje.

 

Natisni