(POLNO) 20-urni tečaj produktne fotografije v marcu

Kdaj: vsak četrtek od 1.3. do 5.4.2018, od 17h do 20h
Kje: Podjetniški inkubator Kočevje (Trata XIV 6a, Kočevje)

Mentor: Marjan Artnak, priznani kočevski fotograf

Vabljeni na tečaj produktne fotografije, kjer boste pridobili nekaj osnovnega znanja fotografije, predvsem pa uporabno znanje za fotografiranje izdelkov v mini fotografskem studiu Podjetniškega inkubatorja Kočevje. Slednjega boste lahko uporabljali tudi v nadaljevanju za svoje projekte.

Udeležba je brezplačna, število mest je omejeno. Prijavite se na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Katere teme boste spoznali:

  • Praktično delo z uporabo zaslonke in zaklopa, ISO
  • Spoznavanje goriščne razdalje
  • Delo z bliskavico
  • Kompozicija fotografije
  • Manipuliranje s svetlobo
  • Postavitve v mini studiu produktne fotografije na inkubatorju (kar boste lahko tudi že uporabljali)

Poudarek izobraževanja bo na praktičnem individualnem delu tečajnikov. Spoznali bodo, kako posamezne nastavitve, postavitve in osvetlitve pripeljejo do različnih rezultatov in se naučili kritično odločati, katera fotografija je primerna za določeno situacijo.

Marjan Artank je priznani fotograf iz kočevskega Fotografskega kluba Grča z nazivom MF (mojster fotografije) pri FZS in z laskavim naslovom EFIAP-P (platina). Dobil je ogromno nagrad in priznanj tako doma kot v tujini. Za svoje fotografije je prejel tudi nagrade National Geographic.

Tečaj bo sestavljen iz štirih sklopov:

1. sklop
V prvem delu bomo podrobneje pregledali lastnosti, ki fotografu služijo kot osnova za njegovo delo. V teoretičnem prikazu bomo spoznali osnovne fotografske zakonitosti. Tehnične in ustvarjalne! Kako in čemu služi zaslonka, kaj je občutljivost ISO, čas osvetlitve in njihovo medsebojno povezanost. Tri med seboj povezane lastnosti. Spoznavali se bomo z ločljivostjo in velikostjo tipala ter njeno uporabo tako pri kompaktnih kot pri kamerah SLR. Osvojili bomo način korekture bele barve (WB) in spoznali možnosti merjenja svetlobe ter uporabo korekcije osvetlitve. Spregovorili bomo o praktičnih načinih delovanja avtomatske ostritve ter stabilizacije slike. Posebno pozornost pa bomo posvetili kompoziciji fotografije in s tem povezanim kadriranjem posnetka.

2. sklop
Najprej bomo pogledali v celotno osnovno digitalno fotografsko tehniko. Kamero in njene glavne lastnosti, računalnik in programe ter ostalo dodatno fotografsko opremo. Poudarek bo na fotografskih kamerah, saj bodo tečajniki na ta način spoznali kako lažje obvladati vašo sedanjo kamero in katera bi jim ob novem nakupu lahko bila primernejša.
Sledila bo razlaga glavnih nastavitvenih gumbov na današnjih digitalnih fotokamerah ter pregled največkrat potrebnih menijev. Spoznavali se bomo s programskimi in ročnimi nastavitvami. Spregovorili bomo o objektivih, njihovi goriščni razdalji in vplivom na globinsko ostrino, Zaključili bomo s spoznavanjem množice dodatne foto opreme ter možnostmi digitalne obdelave slike.
Začetek praktičnega dela. Poudarek bo na pripravi motiva in prikaz različnih načinov in tehnik osvetljevanja.

3. sklop
Tretji del tečaja bomo izkoristili za praktično delo s kamero. Spoznavanje in uporabo kamere. Izbiro programskih ali ročnih nastavitev za kakovostnejši zajem motiva. V praktičnem delu bomo poizkusili, znanje pridobljeno v prvi polovici tečaja, prenesti v fotografije! Vgrajeni avtomatiki bomo pomagali, da bo naša fotografija še višje kakovosti.
Tečajniki se bodo sami poizkusili s fotografiranjem izbranih motivov. Posnete fotografije bomo prenesli tudi na računalnik kjer bo prikazana osnovna obdelava posnetkov. Naučili se bomo prilagajanja barv, ostrine, kontrasta, osvetlitve in ostalih parametrov fotografije.

4. sklop
Nadaljevanje praktičnega dela tečaja z različnimi primeri fotografiranja in računalniške obdelave do končnega izdelka. Predvideno je, da tečajniki že sami ustvarjajo tako pri snemanju samem kot tudi postprodukciji. Hkrati bo dan posvečen tudi vprašanjem in odgovorom.

 

Aktivnost je sofinancirana s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije v okviru Programa Pokolpje 2020.

 

Natisni